Ριζούπολη ετών 67

Ριζούπολη ετών 67

Συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από την ημέρα εγκαινίων του ιστορικού γηπέδου της «Ελαφράς Ταξιαρχίας».  

Η περίοδος 1948-1949 είναι μια χρονιά ορόσημο στην πορεία του Απόλλωνα, καθώς εγκαινιάσθηκε το νέο τότε στάδιο του Απόλλωνα στην Ριζούπολη,
σε έκταση 30 στρεμμάτων, με σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις, για διάφορα αθλήματα. Για την κατασκευή του γηπέδου δαπανήθηκαν 800εκ δρχ. Τα εγκαίνια έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1948, ημέρα Κυριακή, με παρουσία 10.000 φιλάθλων, και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Τον αγιασμό είχε τελέσει ο Ιερεύς Διονύσιος Βυθούλκας του Αγίου Αντωνίου Πατησίων.

rizoupol2

 

omada48
H πρωταθλήτρια ομάδα του 1948

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι υπουργοί Βουρδουμπας , Νικολαΐδης και Ορφανίδης , ο αρχηγός του Ενωτικού Κόμματος Π. Κανελλόπουλος και πολλοί άλλοι επίσημοι.  Μέτα τον αγιασμό μίλησε ο Υπουργός Παιδείας Βουρδουμπας, για το έργο του Απόλλωνα, ενώ στην συνέχεια άρχισε η παρέλαση των αθλητών, πυγμάχων και ποδοσφαιριστών του συλλόγου. Μέτα το τέλος της παρέλασης έγινε έπαρση σημαίας.  Στην συνεχεία ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ απένειμε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα το κύπελλο και τα μετάλλια του πρωταθλητή 1947-48. Τέλος, χαιρέτησαν το Δ.Σ του Απόλλωνα, οι αντιπρόσωποι του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Π.Βρυώνης και ο Σμυρναίος λογοτέχνης Μιχάλης Αργυρόπουλος, παλαιός πρόεδρος του συλλόγου, οποίος προσφώνησε τον τότε πρόεδρο Μαρσέλλο και πρωταγωνιστή του όλου έργου. Ο κυανόλευκος πρόεδρος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία του Απόλλωνα ενώ αμέσως μετά παρατάχθηκαν στο γήπεδο δυο μικτές ομάδες. Η πρώτη με παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και η δεύτερη με ποδοσφαιριστές των 3 προσφυγικών σωματείων. του Απόλλωνα, του Πανιωνίου και της ΑΕΚ.

ixo

Το απόσπασμα από την “Αθλητική Ηχώ” της εποχής για τα εγκαίνια και τον αγώνα.

“Κανείς φίλαθλος δεν πρέπει να λείψει αύριο από τα εγκαίνια του νέου παρά την Ριζούπολη θαυμάσιου γηπέδου του “Απόλλωνος”. Η αυριανή ημέρα είναι ιστορική για το ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα τον ελληνικό αθλητισμό. Ένας νέος αγωνιστικός χώρος προστίθεται εις στους ήδη υπάρχοντας: το νέο γήπεδο του Απόλλωνος περιλαμβάνον εξέδρα για 5.000 καθημένους φιλάθλους και 1.000 ορθίους και ιδιαίτερο δε χώρο για 2.500 τουλάχιστον ορθίους. Εις τον χώρο αυτόν υπάρχει σχέδιο να ανεγερθεί δεύτερη εξέδρα.
Εις τα αυριανά εγκαίνια θα παραστεί ο Πρωθυπουργός κ Θ. Σοφούλης, τα μέλη της Κυβερνήσεως, οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι επίσημοι τιμητικώς προσκληθέντες. Την τελετή των εγκαινίων – η οποία θα αρχίσει την 3ην μ.μ. – θα τιμήσει και ο Βασιλεύς, εάν επιστρέψει εγκαίρως εκ της περιοδείας του.

Ο ΑΓΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ

Εν τω μεταξύ υπό των αρμοδίων κατεβλήθησαν έντονες προσπάθειες για την οργάνωση του αγώνος των μικτών ομάδων, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ήδη καταρτίστηκαν οι συνθέσεις των ομάδων. Η μικτή Απόλλωνος – ΑΕΚ – Πανιωνίου εκ των εξής παικτών:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Δελαβίνιας, Χρυσοχόου

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γάσπαρης, Παπαρσενίου, Γκιζώρης

ΜΕΣΟΙ: Δαμαλάς, Πασάς, Μάγειρας, Τσουκνίκας

ΚΥΝΗΓΟΙ: Σκορδίλης, Τζαβάρας, Τσολιάς, Μαρόπουλους, Ροδόπουλος
 
Δια την μικτή Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού εκλήθησαν υπό του εκλέκτορα Απόστολου Νικολαϊδη οι κάτωθι παίκτες:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μαθιός, Λούβαρης

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ζαρκάδης, Μουράτης, Μπογδάνος

ΜΕΣΟΙ: Χιονίδης, Μινάρδος, Σταφυλίδης, Νικολόπουλος

ΚΥΝΗΓΟΙ: Φυλακτός, Ι. Παπαντωνίου, Βασιλειάδης, Πανωλιάσκος, Χατζησταυρίδης, Αποστολόπουλος, Βατίστας

Από τους παραπάνω θα αποτελεθεί τελικώς η μικτή , κατά τη διάρκεια δε του αγώνος θα γίνουν ορισμένες αλλαγές εις αυτήν.
 

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τα εισιτήρια του αγώνος διετιμήθησαν προς 6.000 δραχμές δια την εξέδρα και 3.000 δραχμές δια τους ορθίους. Διετέθη επίσης ορισμένος αριθμός εισιτηρίων προς 10.000 δραχμές δια καθίσματα τα οποία θα τοποθετηθούν εντός του αγωνιστικού χώρου. Η συγκοινωνία με το γήπεδο είναι ευχερής δια των λεωφορείων Νέας Ιωνίας – στάσις Ριζουπόλεως. Επίσης οι φίλαθλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία και τραμ της γραμμής Πατησίων από το τέρμα των οποίων το γήπεδο απέχει περί τα πέντε λεπτά.

gipedo

Τον Νοέμβριο του 1948 άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση νέας ημικυκλικής εξέδρας προς το ανατολικό τμήμα του γηπέδου, χωρητικότητας 6000.  Σκοπός του πρόεδρου Μαρσέλλου ήταν η εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων καθιστών θέσεων, ώστε να διεξαχθούν εκεί οι αγώνες του Μεσογειακού Κυπέλλου και άλλες μεγάλες συναντήσεις. Το Ιανουάριο του 1949 άρχισε η κατασκευή εξέδρας για 4500 θεατές στην ανατολική πλευρά του γηπέδου και στις 27 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια  της αίθουσας πυγμαχίας. Το 1962 κτίστηκε η απέναντι κερκίδα, στις οποίες βρίσκονται οι Θύρες 8, 9 και 10, ενώ την περίοδο 1971-1972, κατασκευάστηκε το πέταλο του γηπέδου.To 1997 κατασκευάστηκε το κλειστο γυμναστήριο με χωρητικότητα 1000 θέσεων. To 2002 το γήπεδο ανακαινίστηκε, τοποθετήθηκε στέγαστρο για την θυρα των επισήμων αλλά και τις θύρες 1 και 2. Από το 2003 το γήπεδο ονομάζεται «Γιώργος Καμάρας», στη μνήμη του κορυφαίου αυτού παίχτη της Ελαφράς Ταξιαρχίας.

 

  • Ως πηγή άντλησης πληροφοριών χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1891-2011 Μια ομάδα – Δύο πατρίδες – Τρεις αιώνες Αθλητισμός και Πολιτισμός.
  • Απόσπασμα Εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» 16/10/48