Ιστορική ημέρα για τους απανταχού Μικρασιάτες αλλά και Απολλωνιστές. Μετά από 94 χρόνια η Σμύρνη θα έχει και πάλι Μητροπολίτη. Η ΠΑΕ Απόλλων ήταν παρών στην πανηγυρική ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη της Ιωνίας. Αφιέρωμα του Planet Apollon

 

Από τον Χρυσόστομο στον Βαθρολομαίο

Ήταν 27 Αυγούστου 1922 όταν ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος κατακρεουργήθηκε από τον φανατισμένο τουρκικό όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο ως ιερομάρτυρα. H μνήμη του «Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων αρχιερέων των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή» εορτάζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (Σεπτέμβριος). Ο άγιος Χρυσόστομος έχει καθιερωθεί ως ο προστάτης άγιος των Μικρασιατών. Επίσης μαζί με τον άγιο Νεκτάριο καθιερώθηκε ως ο προστάτης άγιος του αθλητισμού, καθώς ως πρωτοπόρος για την εποχή του, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της άθλησης των νέων και τη δημιουργία αθλητικών – γυμναστικών εγκαταστάσεων, σχολείων και γηπέδων. Μάλιστα η υπογραφή του υπάρχει στο καταστατικό ίδρυσης του Απόλλωνα το 1891. Διαβάστε το αφιέρωμα για τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο πατώντας ΕΔΩ

088

 Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, 94 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα στα παράλια της Μικράς Ασίας, στα ιερά χώματα της Σμύρνη στον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.Βαρθολομαίο. Το πρωί της Κυριακής ο Πατριάρχης χειροτόνησε το νέο επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο. Ο αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος είναι ο ιερατικός προϊστάμενός της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και με απόφαση του Πατριαρχείου τοποθετείται βοηθός επίσκοπος του στην περιοχή της Ιωνίας.

smirni
Ο Ιερός Ναος του Αγίου Βούκολα πριν την καταστροφή της πόλης

Η εκκλησία του Άγιου Βούκολου είναι η μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία που έμεινε ανέπαφη από τη Μικρασιατική καταστροφή, με εντολή μάλιστα του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ναός, αναστηλώθηκε από τον Δήμο Σμύρνης και στον οποίο λειτούργησε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ τον Απρίλη του 2015 εορτάστηκε μετά από 93 χρόνια η  γιορτή του Πάσχα.

Ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος αναγνώρισε το βάρος της ιστορικής ευθύνης που αναλαμβάνει κι εξέφρασε την πρόθεση να συνεργαστεί στενά τόσο με την ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης όσο και με τα μικρασιατικά σωματεία της Ελλάδας, προκειμένου η μητρόπολη Σμύρνης «να ανασυσταθεί από τις στάχτες της».

  • Διαβάστε το ενθρονιστήριο λόγο του νέου Μητροπολίτη πατώντας ΕΔΩ
17119005
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον νέο Μητροπολίτη Σμύρνης

 

Το προφίλ του Μητροπολίτη Σμύρνης

Ο Βαρθολομαίος Σαμαράς (κατά κόσμον Μιχαήλ) γεννήθηκε στα Άνω Λεχώνια Βόλου το 1972. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο και διηκόνησε επί επτατετία στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας της Μητροπόλεως αυτής.

Το 2002 προσελήφθη στην Πατριαρχική Αυλή, αναλαβών καθήκοντα παρά την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ως και γραμματέως διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών. Το 2005 διoρίστηκε Υπογραμματεύων και το 2011 Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Τυγχάνει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ΜΚΟ OECUMENICA, ενώ μετέχει διαφόρων εκκλησιαστικών αποστολών, ιδιαιτέρως δε διορθοδόξου χαρακτήρος.

Ο Απόλλων Σμύρνης στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη

Το παρών σε αυτή την ιστορική τελετή  έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης κ. Παναγιώτης Ιωάννου, συνεχάρη το νέο Μητροπολίτη Σμύρνης για τα νέα του καθήκοντα και του παρέδωσε αναμνηστικά της ομάδας.

ioannou-280916

Ο κ. Ιωάννου μιλώντας στο επίσημο site της ομάδας τόνισε τα εξής: «Ηταν μεγάλη τιμή για εμάς στην ΠΑΕ Απόλλων που δώσαμε το ”παρών” στη μοναδική αυτή ιστορική συγκυρία. Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του μάρτυρα Χρυσόστομου, ιδρυτικού μέλους της ομάδας μας, με βαθιά συγκίνηση παρακολουθήσαμε την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου και ακούσαμε να ηχεί ξανά η καμπάνα της ελληνοορθόδοξης εκκλησίας! Η 24η Σεπτεμβρίου 2016 θα αποτελέσει μια ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Σμύρνης αλλά και για την ΠΑΕ Απόλλων, που ξεκινώντας την ιστορική διαδρομή της από τα εδάφη αυτά, όλα τα χρόνια αυτά διατήρησε αναλλοίωτα τα ιστορικά χρώματα της ομάδας: το μπλε και το λευκό! Συνεχίζουμε ως ομάδα, να γράφουμε ιστορία!»

14448843_10208751651922439_1208303133774381473_n
Τα δώρα της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης στον νέο Μητροπολίτη